Hva er NDAA?

Informasjon til våre forhandlere og deres sluttkunder. Lesetid: 5 minutter.

Nedlasting PDF: Norsk/English

NDAA står for «The National Defense Authorization Act», som er en amerikansk lov som omhandler en rekke budsjettrelaterte krav til forsvarsdepartementet.

NDAA har også betydning for det europeiske markedet fordi kundene synes det kan være problematisk å gjøre forretninger med amerikanerne og deres underleverandører og forretningspartnere hvis produktene ikke er NDAA-kompatible.

NDAA stiller altså flere krav til produkter og tjenester som selges til og brukes av Forsvarsdepartementet og bedrifter som handler og samarbeider med staten og deres underleverandører. Derfor øker antall selskaper betraktelig i både USA, Europa og resten av verden forøvrig, som har fokus på og etterspør NDAA-godkjente produkter.

NDAA-godkjente produkter benytter seg kun av komponenter som er godkjent av det amerikanske forsvarsdepartementet. Det vil si, for eksempel, at det ikke vil være noen lekkasjer i et NDAA-kamera. Eller for å si det på norsk ‘folkemunnspråk’:

«Det er umulig for noen i Kina å spionere på eller få tilgang til data fra produkter som er NDAA-godkjente.»Det gjelder selvsagt ikke bare Kina, men alle andre også.

 Det er ingen klare retningslinjer eller regler i Norge om hvilke komponenter som skal eller ikke skal brukes i videoovervåkningsprodukter, som for eksempel kameraer. Likevel er det flere og flere som ønsker å sikre seg mot spionasje og at data ikke kommer på avveie ved å sørge for at produktene de kjøper er NDAA-godkjente. Det er flere kommuner i Norge som sier at det er visse kinesiske produsenter som ikke kan installeres i offentlige bygg. Noen misforstår litt og sier at det ikke kan kjøpes noen produkter i det hele tatt som produseres i Kina, men det er altså ikke det det dreier seg om. Hvis det var tilfellet, så kunne for eksempel ingen statlige- eller kommuneansatte ha en iPhone, fordi de er produsert i Kina. Detec AS anbefaler at spesielt statlige og kommunale bygninger og ellers steder de har behov for videoovervåkningsprodukter, kun benytter NDAA-godkjente produkter og løsninger.

Tenk også over dette: hvis et produkt er produsert i et annet land enn Kina, la oss si Thailand, Vietnam (som Kina ser på som kinesisk), Korea eller Sverige for den saks skyld, så er det jo ingen som vet hvilke komponenter som er satt inn i produktene, - med mindre det er NDAA-sertifisert. Spør derfor gjerne andre produsenter, også de ‘store kjente’, om produktene dereser NDAA-godkjente. Hvilket land produktene produseres i har altså ingen relevans i denne henseende.

Overvåkings- og telekommunikasjonsutstyr som inneholder komponenter fra de fem "forbudte" selskapene er altså ikke NDAA-kompatibelt. Det gjelder også for alle merker som produseres av, eller bruker komponenter som er produsert av disse fem, - som er:

HUAWEI, ZTE, HYTERA, DAHUA og HIKVSION.

For de spesielt interesserte, så kan originalkilden leses her: One Hundred Fifteenth Congress of the United States of America 

Detec AS satser mye på NDAA-kompatible produkter. I tillegg forholder vi oss til Datatilsynets retningslinjer og GDPR. Dette er ikke minst viktig ved valg av programvare og NVR’er som benyttes til videoovervåkning. Detec AS er den eneste kommersielle aktøren i Norge som utvikler og distribuer egenprodusert programvare. Vi lager også spesialsystemer til flere populære løsninger som er markedsledende i Norge, for eksempel Detec Next Fire og Detec Next Record.

Det kan hende av og til at vi selger noen produkter som ikke er NDAA-godkjent, fordi noen ganger finnes det ikke gode nok, eller rimelige nok produkter som det kan erstattes med. Det er på ingen måte forbudt, men vi informerer våre kunder godt om alternativene og mulighetene på forhånd, og hvilke tiltak som må gjøres for å sikre seg mot «spionasje» hvis man velger ikke-NDAA. Vi foretrekker selvsagt å tilby og selge NDAA-godkjente produkter.

Detec AS er eksklusiv importør og distributør i Norge av Milesight CCTV eller videoovervåkningsprodukter, og Milesight har et stort utvalg av NDAA-godkjente produkter. Når man velger NDAA-sertifiserte produkter kan man altså være trygg på både sikkerheten i løsningen, og at ingen kan stille kritiske spørsmål til investeringsvalgene som blir tatt.

Milesight er en produsent som har meget høy kvalitet på produktene sine og har i tillegg veldig gode priser. De er for øvrig ganske store i USA, og selger inn sine NDAA-produkter i alle segmenter der også.

Dersom du som har lest dette informasjonsskrivet ønsker ytterligere informasjon eller har noen spørsmål, så kan du kontakte oss:

 

Detec AS

v/ John Ekrem

john.ekrem@detec.no

99286585